FRUITU-BILTZAILE ETA LABORARIAK
Milaka urtetan, gizakia naturak eskaintzen zionetik bizi izan zen, eta ehizari eta fruitu-biltzaile huts zela esan liteke. Bizimodu horrekin oparoaldi laburrak eta gosealdi luzeak ezagutzen zituzten herrialdeek.
Gizakiak janariak erosoago lortu eta gordetzeko aukera izan zuen abeltzaintza ezagutu eta lurra lantzen hasi zenean. Honela, janaria noiz eta nola bilatukomzuen bizi beharrean, bere ekimenari esker bizitzen hasi zen.
HIRI ETA HERIIETAKO ARAZOAK
Erdi Aroko hiriak ere bazituen ingurugiro-arazoak. Zikinkeria metatzeak gaixotasun kutsadura eta izurriteen sorrera zekarren. Baina arazo hau, normalean, hirira eta bere inguru hurbilera mugatzen zen. Gainera, subtantzia kutsatzaileak organikoak ziren eta era naturalean desegiten ziren.
SUNTSIPEN OROKORRA
XVIII. mendean industrializazioa hasi zenetik, ingurukogiroaren suntsipena gero eta handiagioa eginez joan da mundu osoan zehar. Substantzia toxikoak uretan eta airean barreiatzen dira zuzenean edo zeharka. Hauetako asko deskonposaggaitzak direnez, geure gorputzeko ehunetan metatzen dira.
iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina